Založ si blog

Slovenský zdravotný a sociálny systém

V dnešných časoch, keď sa snažíme horúčkovito dobehnúť v demokracii západnú Európu mi príde komické, vlastne lepší výraz znie tragikomické, keď sa bežný človek chce dostať na odborné vyšetrenie.
Najskôr si treba odsedieť v čakárni medzi kýchajúcimi a kašľajúcimi ľuďmi výmenný lístok. Keď ho konečne máte v ruke, tak s nadšením víťaza bežíte k odbornému lekárovi kde dostanete facku na prebratie. Na ošetrenie potrebujete časenku, alebo sa môžete prednostne objednať za poplatok päť Eur. Nuž čo, platíme si predsa povinné odvody do zdravotnej poisťovne, tak predsa nebudeme platiť za ošetrenie!? Nie z lakomosti, ale preto, že zo mzdy na Slovensku nie sme ochotní ukrajovať na to čo nám ústava garantuje, a to je bezplatná zdravotná starostlivosť. Tak teda ďalšie ráno nastavíme budík a hor sa pre časenku. Teraz prichádza ďalšia rana. Pred budovou zdravotného strediska stojí rada, akoby mali rozdávať zadarmo, alebo aspoň niečo za výpredajové 70% zľavy. Nuž čo, poviete si: „ Už keď som tu, počkám.“ Stojíte v daždi hodinu a pol, keď sa zrazu zľutuje služba a vpúšťa pacientov do budovy. Dôchodcovia, ktorí sa vonku opierajú o francúzske barly ich v momente ukladajú na ramená a strháva sa závod, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani vrcholový športovec. Vy máte nohu v ortéze, tak s kľudom Angličana sa došmotkáte k ordinácii odborného lekára a zisťujete, že časenka kvôli ktorej ste stáli hodinu a pol na daždi už nie je, lebo… Lebo milostivo sestra vyloží 10 ks pričom, pred budovou na ňu čakalo tridsať ľudí! Ostatní? Nieje problém – vyšetríme, ale za poplatok päť Eur. Tak zopár udýchaných a spotených dôchodcov čo mali po svojom športovom výkone šťastie spokojne sedí a čaká na vyšetrenie. Vy „balíte kufre“, lebo nie ste ochotní čakať a platiť za niečo, na čo máte z Ústavy právo. Teraz už viete, že budík si treba nastaviť o dve hodiny skôr, aby ste získali čo najlepšiu štartovú pozíciu a potom cez bolesť šprintovať ako o preteky a vyhrať tak časenku. Zo zlým pocitom krivdy vychádzate zo zdravotného strediska a radšej ste nemali zdvihnúť zrak. Na mieste pre invalidov stojí BMV radu SUV, samozrejme označené patričným znakom, do ktorého rezkým krokom nastupuje pán, ktorý má od imobility na míle ďaleko!!!
Tak cestou len premýšľate, čo je toto za štát, kde dôchodci musia splniť najprísnejšie testy maratóncov, aby mohli byť ošetrení, kde chorí ľudia si musia platiť za ošetrenie u lekára a kde ľudia po infarktoch a operáciach, ktorí sa ledva „doplazia“ k autu nedostanú preukaz ŤZP a mladík v aute s plnou výbavou, ktorý by bol schopný na jednej nohe odskákať až domov, zaberá miesto, ktoré mu právom nepatrí.

Politická situácia na Slovensku sa mení.

02.06.2019

Výsledky volieb do EP ukázali súčasnej vládnej koalícii zdvihnutý prst. Nie však ten, ktorý máte na mysli milí priaznivci liberálneho prúdu. Je to ukazovák, ktorý hrozí. Hrozí a upozorňuje na nutnosť personálnych zmien v stranách vládnej koalície. Osobne si myslím, že človek by mal byť vo vrcholovej politike maximálne dve volebné obdobia. Potom už hrozí únava z [...]

Pamiatka zosnulých

01.11.2017

Je smutné a krásne zároveň, keď ľudia spomenú si v jeden deň Spomenú si, že mali niekoho radi a rozbehnú sa k hrobom, že vtedy boli ešte mladí keď dali posledné zbohom V ten deň cintorín svieti a možno niekto si poplače, spomenie na to, že boli ešte deti keď babka piekla koláče Za pár chvíľ sviečky zhasnú a len málokto si spomenie, možno o rok v tú dobu úžasnú [...]

Driek

22.12.2015

Tam kde Bebrava do Nitry sa vlieva je miesto kde tvoria krásny driek, škovránok si ticho spieva, a pre moju dušu je to liek Ako si tu bosí kráčam o chvíľu zas ležím v tráve, neskôr v Nitre nohy máčam spomienky si spriadam v hlave Svoje detsvo v diaľke vidím aj vatra v ňom znovu horí, aj zázrak, že som živím bred Bohom tu hlavu korím Dom kde býval dobrý dedko v inom [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

Ľuboslav Krasňan

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 49286x
Priemerná čítanosť článkov: 2240x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy